2009. június 9., kedd

Egy kutatás szerint, a gazdaságban nőhet a számítógépes bűnözés


A gazdasági válság egy területet egész biztosan felvirágoztat: a cyberbűnözést.

A vállalatoknak világszerte megnövekedett kockázattal kell szembenézniük a számítógépes lopások területén; a cégeknek további lépéseket kell tenniük a szellemi tulajdon védelmében - mutatnak rá egy ezzel foglalkozó tanulmányban a Purdue Egyetem szakértői.
Az antivírus szoftverek nagy szakértője McAfee Inc vezeti a kutatást, amelynek címe „Hogyan védjük meg a legfontosabb információinkat a nem biztonságos gazdaságban”. A kutatás eredmény szerint a cégek kb. 4,6 Milliárd dollárt vesztettek az elmúlt évben a számítógépes bűnözés miatt. Arra is figyelmeztetnek, hogy a recesszió ezt az értéket még magasabbra viheti. McAfee középre tekintett, hogy vezesse a kutatást. A kutatók 800 cég informatikai vezetőjét kérdezték meg az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Japánban, Indiában és Brazíliában. Ez volt az első világméretű riport a digitális szellemi tulajdon biztonságáról. Sok történt ennek előtte is, de nagyon töredezetten és lépésenként. Ez a kutatás az információ biztonságára fókuszált, azzal a gondolattal, hogy az üzleti és kereskedelmi életben a szellemi tulajdon helyzete kritikus. Megkísérelték megérteni a problémák természetét, és a kutatók azt találták, hogy nem mindegyik jelentkezik azonos szinten.
A számítógépes lopás már túlmegy az alapvető hekkelési szisztémákon, és azon, hogy ellopják a hitelkártyák adatait és a személyi azonosítókat. Növekvő mértékben a cél a szellemi tulajdon. Egyre több alapvető digitális információ, úgy mint a szellemi tulajdon és az érzékeny vevőadatok vesznek el a cégek közötti és a kontinensek között transzferben. Az átlagos cégnek kb. 12 millió dollárt érő érzékeny információja külföldön van elhelyezve. A globális gazdasági válság miatt „tökéletes vihar” keletkezhet az információbiztonsági kockázatokban, amint a cégek nyomás alá kerülnek, hogy csökkentsék költségeiket és létszámukat. Ez gyöngítheti a védelmet, és nagyobb lehetőséget teremt a számítógépes bűnözőknek. A megkérdezettek 42%-a rámutatott, hogy a legnagyobb kockázatot az elbocsátott alkalmazottak jelentik. Az elbocsátásokat a gazdaság erőteljes csökkenése okozza.


IT3 komment: Gazdasági válság idején a gazdaság főáramában levő ágazatok hanyatlanak legjobban és sokféle formában. A mai gazdaság az információtechnológiára épül, és érzékeny információk vannak távoli feldolgozóknál. A válsággal az informatikai bűnözés kockázata nő, mert az elbocsátott alkalmazottak nagy rombolást tudnak okozni.

Forrás: http://news.uns.purdue.edu

Nincsenek megjegyzések: