2009. január 18., vasárnap

Mi szerepe lehet egy főtechnológusnak a Fehér Házban?

2008. karácsonyára Barack Obama, a megválasztott elnök minden kabinetpozícióra és egyéb magas presztizsű adminisztratív állásra kijelölte a személyeket az USA elkövetkező vezetése számára. Kivéve egy – a figyelem központjában lévő – új pozíciót. Az elnöki kampánya során Obama megígérte, hogy kinevezi az ország első, kabinet szintű főtechnológusát (CTO). Tekintettel a számítógép- és internet-technológia innovatív használatára az Obama-ampányban (a kampány Facebook-jellegű weboldalától az átható SMS-használatáig és az intenzív videójelenlétig a YouTube-n) sok technológiai szakértő azt várja az Obama-adminisztrációtól, hogy belépjen a technológiabarát kormányzat, egy igazi „Fehér Ház 2.0” korszakába. De egy ilyen terv részletei, valamint a CTO tényleges munkaköri meghatározása élénk vita kereszttüzébe kerültek mind a technológiai, mind a kormányzati szakértők körében. Először is nem világos, hogy a CTO feladata mennyiben fog különbözni a vezetésben tevékenykedő jelenlegi technológiai szakértők feladatától, mint pl. a Bill Clinton elnök egyik 1996-os rendeletével létrehozott Főtechnológusi Tanács tagjaiétől. Brian Reich, aki ma az EchoDitto cambridge-i (Massatchusetts) technológiai tanácsadó cég igazgatója, 1999-2001 között a clintoni-i Fehér Házban szolgált, mint Al Gore alelnök eligazítási igazgatója. Reich szerint lehet, hogy félrevezető az, ahogy Obama kampányában a „CTO”-t, mint címet használták. „Nem vagyok biztos abban, hogy lesz-e ilyen pozíció,” – mondja Reich – „és ha igen, akkor valóban CTO-ról vagy inkább a közmédiumok igazgatói posztjáról lesz-e szó. Nem hiszem azt sem, hogy szükségszerűen kabinetpozíciónak kell lennie.” Szerinte a munkakör jó úton van a felé, hogy olyanná váljon, mint a többi osztály munkája. Ha bármilyen forradalmi technológiai gondolat beszivárog Washingtonba, a következő adminisztráció kultúrájába, Reich reméli, hogy az a „tömegek bevonása, igénybevétele” (crowdsourcing) lesz. Szerinte a nagy problémák interneten keresztül történő, elosztott megoldása egy olyan paradigma, amelynek már eljött az ideje.
„Elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahol már nem túl sok gondolat képes beszüremkedni a kormányzatba.” – mondja – „A [korábbi adminisztrációk során] a média szinte kapuőrré vált az elnök irányában. Azokat a történeteket és témákat választják ki (és engedik át), amelyekkel állítólag nekünk mind törődnünk kell.”
IT3-komment: A web 2.0 megteremtette a technológiát az internet információforgalmába való aktív bekapcsolódásra. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel, sokan azonban nem. A szellemi exhibicionizmusra hajlók már mind vezetik a maguk jobb vagy rosszabb blogját, megosztják a készített képeiket és videóikat a Facebook-on és a YouTube-n vagy más hasonló webhelyeken. A jövőben azonban ennél sokkal többre van igény és lehetőség: arra, hogy egy-egy fontosabb társadalmi-gazdasági kérdésben minél több személy, minél többször aktívan megnyilvánuljon, hogy ilyen ügyek megoldására minél több állampolgár elkötelezettsége és bevonása mellett kerüljön sor (engagement economy).

1 megjegyzés:

Balint írta...

További fejlemények:
In talking with White House spokespeople this week, IEEE Spectrum has confirmed that the plan to appoint a chief technology officer for the United States is still in the works. The rumor mill has mentioned several names on the short list for the position, representing top technologists from coast to coast, from Google CEO Eric Schmidt to District of Columbia CTO Vivek Kundra. So stay tuned.
Read more and comment.
http://blogs.spectrum.ieee.org/tech_talk/2009/02/there_will_be_an_obama_cto.html