2010. március 19., péntek

Munkatársaiktól tanuló robotok


Hogyan tanuljanak meg és alkalmazzanak dinamikusan változó környezetben komplex viselkedésformákat a robotok?

Ha egy új európai uniós kutatási projekt eléri célját, és létrehozzák a robotok fejlett motorikus adottságainak kivitelezéséhez szükséges architektúrát, a jövőbeli gépek minden eddiginél összetettebb viselkedésformákat lesznek képesek elsajátítani. Siker esetén, a márciusban indult és négy évesre tervezett AMARSi (Adaptív moduláris architektúra gazdag motorikus adottságokhoz) projekt résztvevői megelégedettséggel nyugtázhatják: a gyártás világa tele lesz munkatársaiktól interakció során újabb adottságokat elleső, elsajátító intelligens, autonóm humanoid dolgozó botokkal. Olyan társadalmat láthatnak, amelyben a személyes gondozó botok komplex környezetekhez és a változó emberi szükségletekhez alkalmazkodnak. A 7 millió eurós projekt lehetővé teszi, hogy humanoid (és négylábú) botok ugyanúgy autonóm módon tanuljanak és fejlesszék ki motorikus képességeiket egy állandóan változó világban, mint mi, emberek. A mozgás által szolgáltatott adatokból sajátítanának el ismereteket, „újradrótoznák” az ismeretek feldolgozásához és tárolásához szükséges áramköreiket. A prózai valóság azonban az, hogy az elképzelések igencsak távol állnak a jelenlegi botok korlátozott motorikus adottságaitól. A kivitelezés több fejlett technológiától függ: dinamikus neurális hálóktól, új robotikai hardver-designtól, kifinomult szoftveralgoritmusoktól. „A hagyományos koncepció szerint van egy célpont, megtervezzük az utat, és a gép odamegy” – elmélkedik Jochen Steil, projekt-koordinátor. – „A gyártási munkálatokban résztvevő robotok így működnek, és még mindig ez a motorikus funkciók programozásának bevett módszere. Szerintünk a valódi sokszínűség azért nem kivitelezhető ezzel a programozási eljárással, mert sem a környezet komplexitása, sem az, hogy mikor mozoghatunk szabadon benne, nem látható előre.” A Steil által elképzelt jövőben a gyártóbotokat könnyű lesz programozni, és még képzetlen humán munkatársaik is képesek lesznek tanítani őket. Azaz, nem lesz szükség méregdrága és időigényes újraprogramozásukra.

IT3 komment: A biológiailag inspirált számítástudomány jegyében, európai kutatók – elsőként a világon – a jelenlegi robotoknál összetettebb viselkedésformák elsajátítását eredményező motorikus adottságokhoz fejlesztenek architektúrát. Nehéz feladat előtt állnak, hiszen senki nem tudja, milyen az optimális architektúra. Az emberi agyból indulnak ki, fejlesztésüket két humanoid roboton fogják tesztelni. Munkájuk túlmutat a motorikus adottságok egyszerű másolásán: a sikeres kivitelezéshez több technológiát, mesterségesintelligencia-részterületet kell elosztott robotikai platformokon integrálniuk. Hardver- és szoftverfejlesztéseik egyaránt nyílt forráskódúak lesznek.

Forrás: www.wired.co.uk

1 megjegyzés:

Радомир Эра írta...

Ha pénzügyi problémái voltak, akkor ideje mosolyogni. Csak akkor kell felvennie a kapcsolatot Benjamin úrral, ha felveszi a hitelt és az Önnek megfelelő fizetési határidőt, és három munkanapon belül megkapja kölcsönét. Most hatodik alkalommal részesültem 700 ezer dolláros kölcsönben, 180 hónapos időszakra azzal a lehetőséggel, hogy a lejárat előtt fizetem. Benjamin úr segített nekem a kölcsönben. Vegye fel a kapcsolatot vele, és látni fogja, hogy őszinte ember, jó szívvel. E-mail címe: lfdsloans@outlook.com, és a WhatApp telefonszáma: + 1-989-394- 3740