2009. március 4., szerda

Web-szabványok fordulóponton

Habár sok oka van annak, hogy a web miért nem jelenik meg megfelelőképpen a böngészőkben, de a két fő ok manapság az, hogy a böngészőkben hibák vannak, valamint, hogy a szabványok nem egyértelműek. – mondja Ian Hickson a Google szoftvermérnöke és a W3C HTML 5 specifikációjának szerkesztője.
A megjelenés előtt álló CSS 2.1 specifikáció lesz az első jelentős W3C-ajánlás, amely a kétértelműségekkel és más „határesetekkel” foglalkozik, azaz valós használatban felmerülő olyan esetekkel, mint pl. hogyan viselkedjenek a böngészők a hibás tartalmú weboldalak esetén. A HTML 5 lesz a második a sorban.
„Az egyik legnagyobb kihívás, hogy a jelenleg meglévő szabványkészlet gyakran nincs kellő mélységben leírva bizonyos helyzetekre”, mint pl. hogyan jelenítsenek meg egy oldalt, ha az oldal kódja hibás – mondja Chris Wilson, a Microsoft Internet Explorer-jének platformtervezője.
Hickson szerint azonban ez most kezd megváltozni. „Eddig a W3C-specifikációk általában csak arról szóltak, hogy minek kell történnie az egyszerű esetekben – anélkül, hogy igazán beszéltek volna az olyan határesetekről, hogy [például] hogyan kell a hibás tartalmakat kezelni” – mondja. Mindez a böngészők készítőit útmutatás nélkül hagyja, amikor az oldalak eltérnek a szabványban említett „alapesetek”-től.
Jelenleg a HTML és a CSS legutolsó specifikációit már jobb minőségű szabványként készítik elő. „Manapság nemcsak egy olyan tesztkészletre várnak, amely a specifikáció minden kötelező és választható tulajdonságát lefedi, de bizonyos mértékben megvalósításokra is.” – mondja Philippe Le Hegaret, a W3C kapcsolattartásért felelős vezetője.
Az új szabványoknak meg kell határozniuk, hogy mi történjen hibás tartalom esetében, és a munkacsoport arra törekszik, hogy minden határesetet megadjon. „A szabványközösség ezt a minőségi szintet más specifikációknál is alkalmazza, mint pl. a Selectors API, a Web DOM magja és az SVG.” – mondja Hickson.
De a minőségnek költsége van: az összes határeset megtalálása – amelyek száma akár többezer is lehet – és ezek leírása hosszú és fáradságos vállalkozás – folytatja Hickson. A CSS 2.1-en a munka 1998-ban kezdődött szinte azonnal a 2.0-ás verzió kiadása után, és még mindig nem fejeződött be. A HTML 5 munbkálatai 2003-ban kezdődött el, és valószínűleg nem lesz véglegesítve 2012 előtt.
„Sokat beszélnek manapság arról, hogy a W3C valójában hátráltatja az innovációt és a fejlődést. Pedig csak a munkacsoportok lassúak nagyon-nagyon”. – mondja Derek Featherstone, webszabványosítási projekt csoportvezetője.

IT3-komment: A web-használat korábban elképzelhetetlen elterjedése törvényszerűen előhozza a használat kezdetben periferikusnak és lényegtelennek tekintett eseteit is. A használat egyszerűsége és a mindenre kiterjedő pontosság gyakran egymásnak ellentmondó követelményeket támasztanak, amelyek feloldása hosszan tartó és következetes együttműködést igényel a piac különböző szereplőitől. A web megbízhatósága a web elkövetkező (talán web 3.0-nak is nevezhető) korszakában alapvető fontosságú lesz. Jó hír, hogy a webböngészők megbízhatóságának területén átlátható és előrejelezhető a szükséges fejlődés megvalósulása.

Nincsenek megjegyzések: